Waarin verschillen BHV en EHBO?

Wanneer je onderdeel wilt uitmaken van de bedrijfshulpverlening binnen je organisatie kun je kiezen voor zowel EHBO als BHV. Maar waarin verschilt BHV van EHBO? Het is goed om te weten wat de verschillen zijn, zodat je kunt ontdekken wat je interessanter vindt om te leren. Het is in ieder geval goed om te weten dat beide onmisbaar zijn binnen een bedrijf. Om te zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving moeten er zowel EHBO’ers als BHV’ers aanwezig zijn.

Een EHBO cursus houdt in dat je je gaat richten op het verlenen van eerste hulp bij ongevallen. Je leert hierbij levensreddende eerste hulp zoals het reanimeren van een slachtoffer. Maar je gaat je ook focussen op niet levensreddende eerste hulp. Denk hierbij aan het behandelen van bloedneuzen, brandwonden, splinters en meer. Een BHV cursus houdt in dat je je gaat richten op tal van taken die je op je neemt bij een calamiteit. Denk hierbij aan het bestrijden van een beginnende brand, alarmeren, ontruimen en communiceren.

Verschil BHV en EHBO: zijn er overeenkomsten?

Een overeenkomst tussen BHV en EHBO is dat je bij BHV ook levensreddende eerste hulp leert. Je kunt hierbij denken aan het leren van reanimeren en het gebruik van een AED, maar ook het handelen bij verstikking, verslikking en actieve bloedingen. Dit leert je ook bij een EHBO cursus. Het is voor een bedrijf belangrijk om zowel BHV’ers als EHBO’ers te hebben. Zo kan in geval van nood direct en snel gehandeld worden door de juist persoon.